keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Mukava koirakysely

Kun ei Nukkumattiakaan näy, niin vastaillaan vaikka tälläseen listaan joka osu toisesta blogista kohdalle. :)

Koirasi nimi, ikä ja sukupuoli?
- Birre 5v ja Bea 3v. Narttuja molemmat.

Lenkitätkö koiraasi aamuisin? (jos niin kuinka kauan olette lenkillä)
- Toivoisin lenkittäväni. Ja monta kertaa olen uhannut lenkittäväni. Totuus kuitenkin on, että oon aivan totaalisen surkee heräämään enkä oo vielä kuin muutaman kerran koko koirieni elinaikana päässyt aamulla mainittavasti lenkille...

Kuinka kauan koirasi on yksin päivällä?
- 5-9h riippuen työpäivän pituudesta. Toisinaan koirat on mukana töissä ja onneksi kotona ahkera mies käyttää koiria pissalla kun mulla on pitkä päivä.

Kuinka monta kertaa päivässä lenkität koiraasi? (nurkan takana käymisiä ei oteta huomioon)
- Kerran. Alle puolituntiset ulkoilut on nurkan takana käymistä.

Kuinka kauan liikut koirasi kanssa ulkona, että koet ulkoilutuksen lenkiksi?
- Ajallisesti vähintään 45min, mutta kunnon lenkiksi se lasketaan vasta kahen tunnin tienoilla. Lenkit ja treenit lasken erikseen, koska lenkillä voi vaan juosta päättömästi, mutta treenatessa joutuu käyttämään päätään ja usein aivojumppa on rankempaa kuin pelkkä sinkoilu.


Ulkoilutatko koiraasi yleensä flexissä vai normaalissa remmissä?
- Normaalissa remmissä, flexit on ihan saatanasta (jostain syystä silti omistan yhden sellaisen..).

Kun kävelytät koiraasi, kulkeeko se vasemmalla puolellasi?
- Jep. Tai yleensä mun edellä, mutta ohituksissa aina vasemmalla ja mennään vasenta laitaa, koska haluan itse olla ohitettavan kohteen ja omieni välissä. Osaavat kulkea myös oikealla puolella jos tien vasenta laitaa kulkeminen ei ole mahdollista.

Valitse sopivin vaihtoehto/vaihtoehdot alla olevista. Merkitse tähdellä, mitä välineitä käytät, kun ulkoilutat koiraasi.

a) normaalia pantaa *
b) puolikuristavaa pantaa *
c) kuristavaa pantaa
d) kuonopantaa
e) normaaleja valjaita
f) Y-valjaita
g) jotain muuta, mitä?
- Vetovaljaita

Koetko, että koirasi palelee yli -10 pakkasella?
- En. Luulen, että aika moni jo pienemmilläkin pakkasilla takkiin puettava koira pärjäisi ihan hyvin, kunhan pysyy kunnon liikkeessä koko ajan.

Vaikuttavatko säätilat koirasi lenkitykseen?
- Vaikuttaa. Mä vihaan sateessa ulkoilua ja niin vihaa onneks porokoirakin. Beaa ei valitettavasti haittaa yhtään vaikka satais mummoja väärinpäin. Todella kuumalla kelillä välttelen myös lenkkeilyä erityisesti Bean kanssa, joka on valitettavasti osoittanut lämpöhalvausherkkyytensä. Muutenkin kesällä suositaan ennemmin esimerkiksi uimista.

Käytätkö koiraasi muuten ulkona kuin lenkittäessä? 
- Aina vaan kun on mahdollista koira ottaa johonkin mukaan.

Lempirodut?
- Muun muassa kaikessa yksinkertaisessa kauneudessaan lapinporokoira. Sellasia joita ihailen, mutta tuskin itse koskaan ottaisin on muun muassa bullterrieri (ihan älyttömän hauska rotu, ja se pää <3), lk hollanninpaimenkoira (siinä vaan on mun silmään jotain tosi kaunista) ja vaikkapa yleisesti ne ihan oikeat vetokoirat, "viralliset" valjakkokoirat.

Mitä rotuja et ottaisi?
- Mitään jalostuksen riemuvoittoja. En kuonottomia enkä jalattomia, en yleisesti sairaita (allergiat, rakenneviat, laaja kirjo perinnöllisiä sairauksia). Valitettavan moni rotu tänä päivänä tämän takia karsiutuu pois. Terveitä koiria tuntuu olevan vaikea löytää enää.

Mitä ruokaa koirasi syö?
- Pelkkää raakaruokaa.

Vaihdatko ruokamerkkiä, kun ruoka loppuu?
- En. :)

Minkä perusteella valitset ruuan?
- Raakaruoan valitsin koska kuivamuona ei vaan yksinkertasesti sopinut. Meni vaivaiset viisi vuotta sen ymmärtämiseen, että kun ei sovi niin ei sovi. Luonnonmukaisella ruokinnalla saatu oikein miellyttäviä tuloksia. Mutta itse ruuan valitsen molemmille koirille vähän eri tavalla. Birren ruokavalio on toistaiseksi pidetty aika yksinkertaisena, että saan selvitettyä loppukesästä ilmestyneiden tassuoireiden aiheuttajan. Sen takia ruokavalion tärkein pohja on hevonen. Bea syö tasan sitä mitä mun käteen sattuu niiden pakastimesta osumaan. Monipuolisuus on tavoite.

Liotatko kuivaruokaa ennen kun tarjoat sen koiralle? Miksi? Miksi et?
- Sillon ennen liotin ja en liottanut. Luulen että olisi pitänyt liottaa, kyllä ne niin paljon kuitenkin turpoavat nesteessä.

Tarjoatko säilykeruokaa? Miksi? Miksi et?
- Jos ei esimerkiksi matkalle olisi mahdollista ottaa pakasteita, niin laadukkaita säilykkeitä voisin hyvin käyttääkin. Siis oikeasti laadukkaita, ei mitään 89% vettä ja loput teurasjätettä, vaan ihan kunnon säilykeruokia, niitäkin tänä päivänä taitaa onneksi olla!

Kuinka usein annat koiralle puruluita tai muita hampaille hyviä väliherkkuja? 
-  Raakoja luita saavat melkein joka päivä.

Kuinka usein koira saa koirankeksejä yms?
- Tätä nykyä ei ikinä. Raa'at luut on niiden herkkuja. Nameina on muun muassa Natural Menu ja Ziwi Peak.


Saako koira kotiruoan jämät? Miksi?
- Ei. Mä syön kaiken ite.

Montako kertaa koira juo vettä päivän aikana?
- Ei harmainta aavistusta. Raakaruokinnan alottamisen jälkeen oon huomannu juomisen vähentyneen määrällisesti radikaalisti. Ilmeisesti kuivan, nestettä itseensä imevän nappulan jälkeen tollanen jo itsessään kostea ruoka aiheuttaa sen. Hyvä vaan.

Juoko koira kupin kerralla tyhjäksi vai vähän silloin tällöin? 
- Tankkailee silloin tällöin tarpeen mukaan.

Montako ateriaa koira saa päivässä?
- 1.

Annatko haistella vastaan tulevia koiria?
- En. Hihna on mun aluetta ja sillon ei ole iholle asiaa.

Osaako koira odottaa hiljaa kaupan ulkopuolella, kun käyt kaupassa?
- En tiedä kun ei tulisi pieneen mieleenkään jättää koiraa yksin kaupan ulkopuolelle. Onhan näitä varottavia esimerkkejä jo kulmat pullollaan, eipähän sit tarvi itkeä pitkin kyliä, kun joku varasti koiran tai pahoinpiteli sitä. Ei ihmisiin voi luottaa, siksi en jätä koiraa vartioimatta mihinkään. Autoon jättäminenkin kauhistuttaa, omaa mieltäni rauhoittaakseni tummennutin autosta takalasit, ettei kukaan ainakaan niin helposti näe niitä sieltä.

Käytkö koirapuistossa? Miksi? Miksi et?
- En jos ne ei ole tyhjiä, koirapuistot on ihan saatanasta. Kyllä sieltä varmaan jollain hyviäkin kokemuksia on, mutta ne on myös todella hyvä paikka oppia tappelemaan, nylkyttämään, alistamaan, olemaan luottamatta omistajaansa, pelkäämään ja räkyttämään tauotta. Mä haluan tuntea mun koirien uudet tuttavuudet entuudestaan, koska mä en ota siinä kohti riskiä saattaa koiriani epämukavaan tilanteeseen, kun ei ole mikään pakko. Omieni päälle ei ole koskaan käynyt vieras koira rähisemään ja suurelta osin johtuen siitä ettei puistoilla tai moikata hihnassa. Kun treffaillaan vaan tuttuja ja mukavia koirakavereita saadaan pidettyä kokemukset mukavina ja sitä kautta koirat avoimina ja sosiaalisina. On toki niitäkin jotka ottaa turpaan omistajiensa silmien alla kerta toisensa jälkeen ja silti jaksavat heiluttaa häntäänsä, mutta kyllä kai siinä on luottamus omistajaa kohtaan karissut aikoja sitten.

Sen sijaanhan koirapuistot ovat mitä loistavimpia treenipaikkoja. Kun toisella puolella on koiria ja täysi härdelli päällä, sinne tyhjälle puolelle voi mennä harjottelemaan vaikkapa luoksetuloja.

Hallitseeko koira perustottelevaisuuden?
- Näin uskaltaisin väittää.

Onko koira missään lajissa valio?
- Noi on aika valioyksilöitä hurmaamaan ihmisiä.

Tietääkö koira, mitä EI tarkoittaa? Totteleeko se sitä?
- Joo ja joo.

Keräätkö koirasi kakat? Miksi? Miksi et?
- Yleensä en, koska noi molemmat paskoo vaan monen metrin päähän tiestä/polusta ja mahdollisimman näkymättömissä. Uskallan toivoa, että ne läjät kaukana kävelyväylistä eivät ketään häiritse. Jos häiritsevät, niin oon todella sori, mutten silti aio jatkossakaan rymytä niiden perässä metrin hangessa tai ryteikössä. Sen sijaan jos ne paskois johonkin näkyville niin sitten tottakai, koiranpaska on ällöttävää.

Saako koira tulla tuoleille, sohville, sängyille? Miksi? Miksi ei? 
- Saa ja ei saa. Jos niillä on mahdollisuus niin ne kyllä kampeavat niin sohvalle kuin sänkyynkin, mutta ne saa käskettyä tarpeen vaatiessa niiltä poiskin.

Valitsitko pennun nimenomaan kotikoiraksi vai harrastuskäyttöä ajatellen?
- Molemmat on hankittu kotikoiriksi. Harrastamiseen ollaan lämpeämässä vasta nyt vuosien mittaan.

Onko koiralla ollut satunnaisia haavoja tai onko se ollut tapaturmissa? Kerro.
- Birreä puri käärme toukokuussa 2011. Kyy pääsi iskemään toiseen silmäkulmaan ja aika rajuun kuntoon se siitä sitten meni. Neljän tunnin lääkärireissun jälkeen saatiin surkean näköinen potilas kotiin ja muutaman viikkoa myöhemmin kontrollissa kaikki arvot olivat hyvät, joten säikähdyksellä selvittiin.

Surkea pieni poropaimen :(

Onko mahdollinen sairaus/tapaturma rajoittanut koiran normaalia elämää mitenkään?
- Kyyn purema ei ole vaikuttanut mitenkään.

Millainen murkkuikä koirallasi oli pentuna?
- Ei minkäänlaista, kummallakaan. Tai mä ainakaan en millään muotoa huomannut tätä maagista murkkuikää.

Onko koirasi dominoiva? 
- Bea ei ole. Birre on dominoivampi ja se saa olla johtaja ja käyttää asemaansa alempiensa kurissapitoon, mutta tarpeetonta pätemistä ei sallita. Se nuorempana (ehkä siinä kuuluisassa murkkuiässä?) yritti kerran isotella aralle collienartulle, mutta katkaisin siltä kukkoilulta siivet heti alkuunsa, niin sen koommin ei sitten ole tarvinnut mun silmien alla omaa egoansa pönkitellä.

Miten koirasi suhtautuu olemaan liikkuvassa ajoneuvossa? (Esim. linja-auto, ratikka, juna, henkilöauto tmv.)
- Kaikissa kulkeminen onnistuu hyvin. Birrellä oli nuorempana raju matkapahoinvointi muissa kulkuneuvoissa kuin junissa, mutta nykyään ongelmaa ei enää onneksi ole.

Onko koirasi herkkävatsainen?
- Ei.

Pitääkö koirasi uimisesta/kahlaamisesta?
- Bea rakastaa uimista ihan yli kaikkien rajojen. Se voisi uida yksinään aamusta iltaan. Birrekin ui jos on pakko, mutta mielummin vaan kahlailee eikä räiski vettä.

Entäs ihan pesemisestä?
- Ei kummankaan mitään lempipuuhaa, mutta ei siinä mitään ongelmaa ole. Pyyhkeellä kuivaaminen sen sijaan on IHANAA!

Antaako koirasi leikata kyntensä ilman ongelmia?
- Jep.

Onko koirasi turkiltaan helppo-, vai vaikeahoitoinen?
- Erittäin helppoja molemmat. Kestävät kaikenlaiset kelit ja vaihtoaikana kun jaksaa tovin furminoida ahkerasti, niin siinäpä se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti