sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Pennun raakaruokinta

Niin sitähän tässä ahkerasti opetellaan. Aikuisethan mulla on jo tovin pääasiassa syöny pelkkää raakaruokaa. Natural menuja ja Orijenin kuivanappuloita oon käyttäny edelleen nameina, koska ne ei oo taskussa ällöttäviä ja kuitenkin maistuu hyvin.

Pennun raakaruokinnan suhteen olin totaalinen hermoraunio. Enää oon vaan vähän hermoraunio. Toivottavasti joku saa tästä epäselvästä selostuksesta jotain iloa tai rohkaisua pennun ruokinnan suhteen.

Kasvattajalta mukaan saatu kuivamuona oli tarkoitus hiljalleen hivuttaa pois ruokinnasta. Sekoittelin turvotetun nappulan sekaan lihoja ja maha toimi hyvin. Olin noin 50/50 -tilanteessa, kun 9 -viikkosena iski se mystinen klinikkareissunkin vaatinut vatsatauti. Eihän sitä koskaan tiedä, mutten jaksa uskoa sen olleen ruokalähtöistä, koska vatsa oli toiminut siihen asti erinomaisesti. 

Vatsataudin jälkeen siinä samassa rytäkässä päätinkin sitten jättää nappulat suoraan pois kokonaan. Mutta ilman tätä episodia olisin jatkanut sitä hiljakseen nappulan määrän vähentämistä. Vatsataudin jälkeen annoin muutaman päivän lähinnä vaan siipikarjaa (broisku, ankka) ja hyvin hyvin kypsäksi keitettyä tattaripuuroa. Masu alkoi toimimaan taas erinomaisesti eikä sen enempiä ongelmia tullut.

Pennun ruokinnassa on neuvottu pitämään monipuolisuudesta vielä enemmän huolta, kuin aikuisen ruokinnassa. Erilaisia lihoja joko luulla tai ilman, kalaa, sisäelimiä ja kuidunlähteeksi vähän kasviksia ja/tai puuroa. Vatsatauti jätti muhun sellasen hysterian, että oon ollu aika varovainen lihaisten luiden kanssa ja pääasiassa Kauko on saanut luut nyt jauhettuna. Ymmärtääkseni rajun ripulin jälkeen suolistolla voi kestää pitkäkin aika palautua entiselleen, enkä halua ottaa turhia riskejä. Possun kylkitikkuja Kauko on saanut syödä kokonaan ja ainakin niiden kanssa masu on toiminut hyvin. Ruokinnan tukena Kauko saa Aptuksen Multipuppya, Nutrolinin Pentu -öljyä ja Inupekt Fortea suoliston hyvinvoinnin tukemiseksi ja palautumiseen vatsataudin jäljiltä.

Pakkasesta löytyy joko koko ajan tai usein: hevosen jauhelihaa, ankkaa, broiskun jauhettua siipeä, jauhettua poroa (luut jauhettu mukaan), poron luutonta jauhelihaa, poron rasvaleikkoa, poron sisäelinseosta, naudan jauhelihaa, sian jauhelihaa, naudan lihaseosta, sian sisäelinseosta, lohta ja Murren Murkinan Lihaluu-Mixiä, Sikakasvis-Mixiä sekä Murren Alkuvoimista Lammas-kasvis, Junior +PLUS, Peura+PLUS ja KanaFasaani. Murren Alkuvoima Vire -kasvispaloja löytyy myös. Tietysti erilaisia luitakin on! Tällä hetkellä lähinnä possun kylkitikkuja ja selkärankaa sekä lampaan luita, taitaa vähän heppaakin löytyä. Unohdinkohan jotain? Kyllä mä nyt ymmärrän minkä takia kaks pakastinta on täynnä koirien ruokaa...

Kaukon ruokailut jakaantuu nyt pääasiassa niin, että aamulla ja illalla se saa "täydet" ateriat ja päivällä Kongin. Kongissa oon käyttäny mm. Happy Dogin purkkiruokia, esimerkiksi 100% lammas. Purkeista saa lusikalla lohkottua kivoja paloja, jotka voi survoa Kongiin, mutta ne ei ihan ilmaiseksi varise sieltä pois. Oon vasta nyt alkanu laittamaan Kongin pakkaseen, kun pentu on jo tosi hyvin keksinyt sen idean ja jaksaa touhuta sen kanssa ja keksiä erilaisia keinoja saada ruoka ulos sieltä.

Alkuun punnitsin ja merkitsin ylös ruokien grammamääriä. Luovuin siitä kuitenkin aika pian, koska en ensinnäkään jaksa tai muista merkitä niitä ja toisekseen, fiilispohjalta tää tuntuu sujuvan paremmin. Voisin miettiä vaikkapa pari ateriaesimerkkiä Kaukon ruokinnasta:

 • Poron luinen jauheliha
 • Ankkaa
 • Tattaripuuroa

 • Lihaluu-Mixiä
 • Lohta
 • Alkuvoima Vire -kasvispaloja

 • Alkuvoima Lammas
 • Lampaan luinen kylkipala
 • Sisäelinseosta
 • Tattaripuuroa

 • Hevosen jauhelihaa
 • Poron luinen jauheliha
 • Tattaripuuroa

 • Alkuvoima KanaFasaani
 • Ankkaa
 • Sian kylkiluu

 • Kananmunaa kuorineen
 • Hevosen jauhelihaa
 • Tattaripuuroa

Ehkä olis valaisevampaa merkitä jotain määriä perään, mutta emmä niin tee itekkään. En tiedä miten paljon ravintoarvollisesti koirat hyödyntää mitään kasviksista ja puuroista, mutta ensisijaisesti annan niitä lähinnä sen vatsan toimivuuden kannalta, kai ne niistä jotain kuitua ja pehmentävää hyötyä saa. Kasvispalojen lisäksi tosiaan keittelen tattaripuuroa. 

Ton Aptuksen Multipuppyn luvataan takaavan noin puolet sen sisältämien aineiden päivittäisestä tarpeesta. Sen takia en mitenkään ihan valtavia määriä anna sisäelimiä ja kalaa niiden rasvaliukoisten vitamiinien takia. Mutta kohtuullisina määrinä niitäkin.

Mistäs minä tiedän, saatan olla ihan hakoteillä. Pentu kuitenkin päällisin puolin näyttää ihan hyvinvoivalta, korvat lakkas töhnimästä kuivamuinan poisjätön jälkeen, masu toimii nyt hyvin ja jos ei mitään muuta, niin voi hitto että ruoka maistuu hyvin. Etujalat sillä kääntää loivasti ulospäin, mutta niin ne kääntää Birrelläkin ja se on kasvanu kuivamuonalla. Ehkä ne saadaan siitä vielä totaalisen suoraksi, ehkä ei. Ei ne ainakaan ihan dramaattisen killissä ole ja niillä pääsee eteenpäin.

Bea on myös kuivamuonalla kasvanut lapsi ja joo, sillä on tikkusuorat etujalat, mutta takajalat painuu pihtiin. Eli ihan sama millä mä nää lapseni ruokin, päin helvettiä tää menee joka tapauksessa. ;)

Mutta se on näissä ruokinta-asioissa edelleen mun paras lohtu, että me voidaan vaan ruokkia parhaamme mukaan, koska vaikka olis miten milligrammalleen kohdalleen laskettua ruokaa, me ei päästä sinne koiran sisälle näkemään mitä siihen koiraan todellisuudessa imeytyy. Että jos se koira ulkoisesti näyttää hyvältä ja vatsa toimii hyvin, niin ihan kovin kaukana ei voida olla totuudesta. 

Mitä siis tähän asti olen oppinut pennun raakaruokinnasta? Ei se oo sen kummempaa avaruustiedettä kuin aikuistenkaan ruokinta, kun vähän enemmän vielä panostaa siihen monipuolisuuteen. Lisää opetellaan koko ajan ja ehkä aika näyttää miten metsään tässä on menty. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti