sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Milligramman tarkkoja kysymyksiä

Tää ei nyt liity koiriin mitenkään, mutta kun noi laskurihommat ei oo mulla ihan hallussa, niin onko jossain joku palvelu tai ohje, kuinka lasketaan tarkat ravintoarvot ruoka-aineista? Ja sitten mistä löytyy absoluuttinen totuus siitä, kuinka paljon kutakin ravintoainetta juuri minä tarvitsen? Niin ja tietysti se, että kuinka saan selvitettyä miten iso osa niistä syömistäni ravintoaineista todella imeytyy kehoni hyötykäyttöön ja kuinka iso osa menee hukkaan?

Kuinka tarkkaan te laskette oman vitamiininsaantinne? Gramman vai milligramman tarkkuudella? Entäs kalkinsaanti suhteessa fosforeihin? Tai miten suhtaudutte tähän hämmentävään lainaukseen Wikipediasta liittyen magnesiumiin:

"Runsas kalkinfosforinsinkin ja valkuaisaineiden (proteiinin) ja kasvisten fytaattien, eläinrasvan ja kuitujen saanti vähentää magnesiumin imeytymistä ja hyväksikäyttöä. Kalkkia ja magnesiumia ei suositella siksi otettavaksi yhtä aikaa. Toisaalta runsas ylimääräisen magnesiumin saanti häiritsee muiden hivenaineiden imeytymistä. Siksi ravinnelisien runsasta ja pitkäaikaista käyttöä ei suositella."

Koska tähän täytyy tottakai kiinnittää valtavasti huomiota! Kuinka tarkkaa vaakaa käytätte raaka-aineiden punnitsemisessa? Entäs kun ravintosisällöt ei mun järjen mukaan voi olla 100% päteviä, koska tokihan raaka-aineissa sisällöt vaihtelee esimerkiksi vuodenajan tai ruokaeläimen ruokinnan mukaan ja niitä tuskin joka erää tutkitaan uudelleen ja uudelleen. Miten tämä ongelma ratkaistaan?

Meistä tuskin kukaan uskaltaa syödä ihan vaan vähän sinne päin ja ehkä joskus napsia C-vitamiinia ja kalanmaksaöljykapseleita kun sattuu muistamaan? Syöminen ilman laskemista voi olla hengenvaarallista! Mikä on oikea ruokavalio ihmiselle? Voiko se vaihdella yksilöllisten tarpeiden mukaan?

Olen kuullut joidenkin syövän uhraamatta ajatustakaan ravintonsa valintaan. Jotkut käyvät joskus jopa pikaruokaloissa syömässä!

Kuulostaako tutulta? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti