lauantai 17. tammikuuta 2015

Oletko varautunut?

Jotkut ovat niin onnellisessa asemassa, etteivät tiedä mitä kaikkea koirien (ja muiden lemmikkien) kanssa voi tapahtua. Mutta luulen, että aika moni on joutunut kokemaan sen kun sydän tykyttäen kaivellaan lähimmän eläinlääkärin numeroa.

Kun Birreä vuonna 2011 puri kyy silmäkulmaan meni koira nopeasti huonoon kuntoon. En ulkona tajunnut kyyn ehtineen puremaan ja vasta reilu tunti myöhemmin kotona huomasin jonkun olevan vinossa. Birre ei vastannut huhuiluun ja kutsumiseen vaan vasta koskettaessa nosti huojuen päänsä makuulta ja kauhukseni tajusin kananmunan kokoisen patin sen silmän kohdalla ja tajusin samalla sekunnilla mitä on tapahtunut.

Soitin ensin lähimmälle klinikalle. Sieltä sanottiin, ettei ole tilaa ottaa vastaan ja pitää soittaa Viikkiin. Viikistä sanottiin, että emme kuulu päivystysalueeseen, soita muualle. En äkkiseltään keksinyt yhtään toista eläinlääkäriä läheltä, joten soitin numerotiedusteluun ja pyysin yhdistämään saman kunnan päivystävälle. Ei vastaa. Uudelleen numeropalveluun ja viereisen kunnan päivystävälle. Ei vastaa. Taas numeropalvelun kautta toisen naapurikunnan päivystävälle. Ja kukaan ei vastaa.

Sitten satuin muistamaan läheltä uuden klinikan, jonka ohi ajoin työmatkalla joka päivä. Soitin sinne ja koira pyydettii tuomaan kiireesti sisälle.

Sitä paniikin ja epätoivon määrää on vaikea kuvailla. Koira oli veltto eikä reagoinut ja joku sanoo luurin päässä, että ei ole tilaa. Siis ihan oikeesti? Saati että kolmen eri kunnan päivystävä eläinlääkäri ei vastaa! Kyllä siinä oli kuulkaa nuorenkin ihmisen pumppu aikamoisella koetuksella.

Kun Kauko 9-viikkoisena oksenteli ja ripuloi itsensä aivan yllättäen alle tunnin aikana itsensä todella todella heikkoon kuntoon niin soitin suoraan sinne, mihin Birrekin otettiin vastaan välittömästi. Ja taas vietiin porokoiraa kaasupoljin lattiassa hoidettavaksi.


Oletko sinä varautunut? Mitäpä jos meistä nyt jokainen tallentaisi puhelimeen valmiiksi jopa muutaman lähimmän eläinlääkärin numeron. Ja jos tulee käytyä vaikkapa mökkeilemässä niin myös sen alueen eläinlääkäreiden numerot ylös. Siinä hädän hetkellä sitä ei todellakaan tarvitse ylimääräistä painetta siitä, että ei ole harmainta aavistusta missä on lähin hoitopaikka. Ja erikseen nimettävä myös ne päivystävät eläinlääkärit! Vahinko kun ei tapaa tulla kello kaulassa.

Joten, varaudutaan kaikki. Jooko?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti